2024- 07-09 Mzdové novinky

20.07.2024 ——————-

Změna zdravotní pojišťovny #

Do návodu přidáno jak změnit zdravotní pojišťovnu a hlášení změn ZP.

Návod naleznete zde.

18.07.2024 ——————-

Evidence dohod o provedení práce od 01.07.2024 #

Zaměstnavatel má povinnost každý měsíc odesílat seznam všech zaměstnanců na DPP včetně výše jejich příjmu na novém tiskopise Výkaz DPP.

Výkaz příjmů zúčtovaných zaměstnavatelem zaměstnancům činným na základě dohody o provedení práce se musí prvně odeslat do 20.08.2024 za červenec 2024. Pak se bude odesílat za každý měsíc do 20-tého následujícího měsíce.

Je zapotřebí nastavit na Kartách zaměstnanců v záložce Mzdové údaje – Zdravotní pojišťovnu a varianty ZP a SP

Oznamování nástupu a skončení zaměstnání u DPP #

Oznamování nástupu a skončení zaměstnání se provádí automaticky na Výkaze DPP podle data nástupu a výstupu na kartě zaměstnance.

Výkaz DPP #

Výkaz se nachází ve volbě Hlášení, výkazy. Po výběru období stisknete tlačítko Vybrat. Po výběru je k dispozici náhled a tisk výkazu.

Odeslat výkaz můžete přes Datovou schránku, je možné jej odeslat přes VREP, nebo jako XML soubor, který se naimportuje do formuláře na webu ČSSZ.

Hlavičkové údaje #

Výkaz DPP – pracovníci položkově #

Ve sloupci Akce je možno operativně změnit kód. Tento kód je stanoven podle toho jestli hlásíte příjem, nástup / výstup, opravu, storno.
kód 1 – výkaz příjmů
kód 2 – výkaz příjmů s nástupem
kód 3 – výkaz příjmů s výstupem
kód 4 – oprava
kód 5 – storno

Náhled a tisk výkazu #

Import do formuláře ČSSZ na webu #

Mezi možnosti podání patří import XML souboru do formuláře na webu ČSSZ. Doporučujeme ale podání prostřednictvím Datové schránky nebo pomocí online kanálu VREP. Pro tyto možnosti je zapotřebí nastavit v programu jméno a heslo datové schránky, případně certifikáty pro VREP. Tyto nastavení jsou popsány ve volbě Návody – Mzdy – zde

01.07.2024 ——————-

Nový Sumář DM na mzdovém dokladu #

V případech, kdy se pořizuje mzda pomocí základního mzdového dokladu, program automaticky pořizuje nemocenskou, dovolenou dle Data Od-Do. Tímto se základní mzda rozdělí na více řádků a vznikla potřeba ji sumarizovat pro kontrolu. Přidali jsme Sumář DM, kde jsou jednotlivé Druhy mezd sečteny Kč, KD, PD, Hodiny.

Jaké jsou vaše pocity?
Updated on 8. 8. 2024